Monday, September 1, 2014

Iti bati singur cuie in talpa? Poate vrei sa afli de ce faci asta

A fost un om intelept cine a zis ca cei mai mari dusmani ai nostri suntem chiar noi. Teama, lacomie, furie, rautate, dezumanizare. Toate defectele pot exista in noi, la fel ca si toate calitatile. Unii oameni pot insa sa-si controleze defectele, sa nu se lase dominati de ele. Altii insa... se lasa coplesiti. 

Si fac alegeri in viata total eronate, dezastruoase. Apoi se intreaba, dupa ani de zile in care au mers din greseala in greseala, din dezamagire in dezamagire, cum a fost posibil? ”Parca nu eram eu, parca nu am trait viata mea, parca am trait dupa regulile scrise de altii”. Raspunsul este in propria noastra minte. Noi ne intindem singuri capcanele. Altii doar profita de greselile sau vulnerabilitatile noastre. 

Sau, in cazul oamenilor echilibrati din punct de vedere emotional si psihic, putem primi ajutor. Mai mult sau mai putin dezinteresat. Tot ajutor se cheama. Problema principala, din punctul meu de vedere, este legata de modul in care ne percepem. In primul rand, ne percepem extrem de simplist. Punem etichete altora, dar si noua, fara sa ne dam seama atat de raul pe care-l provocam altora dar si noua. 

Punem oamenii in categorii de genul: fraierul, curva, nebunul, dobitocul, prostul, profitoarea etc. Nu spun ca unii oameni nu merita uneori astfel de calificative, dar nu trebuie niciodata sa pierdem din vedere esentialul: tot oameni raman. Cu defectele si calitatile lor, cu problemele si reusitele lor. Chiar daca a facut puscarie 20 de ani pentru ca a omorat pe cineva, tot om ramane, nu se transforma intr-un vierme care trebuie strivit (asa cum ar crede unii). 

Poate unii au avut parte de parinti abuzatori, de batai crunte cand erau mici, sau au fost crescuti de oameni manipulatori si parsivi, de la care au invatat toate tampeniile posibile. Evident, ulterior te poti schimba, si aici tine de fiecare in parte sa-si foloseasca creierul si sa se schimbe. 

Daca vrea. Psihoterapia este un instrument extrem de valoros din acest punct de vedere. Sau cartile. Cum este cea pe care o recomand astazi. Cumpara aici (link afiliat).



No comments:

Post a Comment