Sunday, September 7, 2014

Esti monogam(a)? Si nu ti-e greu?

Auzim mereu de la cei batrani: Eheee, taica (maica), pe vremea mea lumea era mai asezata! O femeie (un barbat) aveai, si cu ala (aia) stateai toata viata! Acum toata lumea se culca cu toata lumea! Ceea ce probabil nu stie mosul respectiv (baba respectiva) este ca in vremuri chiar mai vechi decat alea in care a trait el (ea), adica acum niste mii de ani, lumea nu prea era monogama. Dimpotriva chiar, as zice (link)

In societatile de culegatori/vanatori/pescari, functia de ”sharing” se purta la greu. Un fel de societate ideala. O stiti pe aia cu ”de la fiecare dupa nevoi, fiecaruia dupa posibilitati”? Cam asa ceva era si pe atunci. Reuseai sa vanezi singur un ditamai mistretul? Trebuia sa-l imparti cu ceilalti. Cand erai tu bolnav si stateai acasa, si ceilalti imparteau cu tine prada. Aveai o femeie misto? Trebuie s-o lasi sa se culce si cu altii daca vroia. Avantajul era ca si tu aveai voie cu altele, evident. Pe scurt, o societate foarte libera. 

Totul a inceput sa se strice cand a aparut agricultura. Au inceput sa apara orgoliile, simtul proprietatii, razboaiele, armatele etc. Evolutie reala? Ramane de discutat. Si ramane de vazut unde ne va duce aceasta evolutie peste, sa zicem, 70 de ani. 

 Mai multe gasiti in cartea foarte misto pe care o recomand astazi (link).




2 comments:

  1. ti-as recomanda tie tu care ai scris acest articol sa iti imparti nevasta cu toata populatia si apoi sa mai vb ...

    ReplyDelete
  2. Nevasta nu ”se imparte”, nevasta se lasa sa faca ce vrea ea ca oricum asta face.

    ReplyDelete