Friday, September 26, 2014

Bancile din Europa stau pe un munte de cash si nu au ce face cu el. Ne asteapta deflatia?

Bancile din Europa stau foarte bine la capitolul cash, ajutate de Banca Centrala Europeana, care a coborat dobanda la un nivel minim record, in speranta ca vom asista la o dezghetare a creditarii. Insa, ce sa vezi? Bancile inca se chinuie sa-si recupereze banii dati pe creditele cu ”buletinul” in 2005-2008. Multe state din zona euro sunt aproape de recesiune, asa ca situatia nu este deloc roz pentru bancile care vor sa dea credite, pentru ca nu prea cui. 

Consumatorii nu se mai inghesuie sa-si cumpere  smartphone-uri  si  whiskey scump  (link afiliat), dimpotriva si-au redus bugetele. Preturile ce fac in acest caz? Pai raman jos. Inflatia este mult sub 1%. Daca ajunge pe minus, avem deflatie. Adica un fenomen invers inflatiei, in care preturile incep sa scada. De ce ar fi foarte rau? E simplu. O fabrica face, sa zicem, aspiratoare (link afiliat) cu un cost de 30 de euro bucata. In magazin pretul e 40. Acum e bine: exista un profit si pentru retailer, si pentru producator. Vine insa deflatia. 

Cumparatorii nu mai cumpara aspiratoare noi. Stau cu alea vechi, iar daca se strica prefera sa dea cu matura si cu mopul. Au nevoie de bani pentru mancare. Ce se intampla atunci? Preturile incep sa scada. Pana ajunge la 30 de euro. Atunci insa, apar problemele. Producatorul isi acopera doar costurile, fara profit, dar retailerii nu. Sa zicem ca acestia din urma inchid firma, dau faliment, dau oameni afara. Pretul scade si mai mult, nimeni nu cumpara, pe stocuri se aduna mii de aspiratoare noi, produse la un cost de 30 de euro bucata, si nimeni nu da doi bani pe ele. 

Pretul incepe sa scada si mai mult, pana ajunge la 20 de euro bucata. Retailerii, aia care au mai ramas, cu un picior in faliment, sunt disperati si vrea sa mai recupereze ce se mai poate. Decat sa le dea foc, mai bine le vinde cu 20 de euro bucata, nu? Corect. Doar ca, in acel moment, producatorul se duce la vale. Pretul de vanzare este SUB pretul de productie. Asa ca incepe si el sa dea oameni afara, sa reduca activitatea. Daca pretul nu-si revine dupa epuizarea stocurilor, fabrica se inchide. Si avem asa: mai multi someri, fabrici inchise, banci care au dat credite firmelor respective si nu-si mai recupereaza banii, CAS mai putin la bugetul de stat, tensiuni sociale. Bine ati venit in deflatie! Sa speram ca ramane doar un scenariu.



No comments:

Post a Comment